Hardloop Kleding

De Track en Field atletiek onderdelen kunnen grofweg onderverdeeld worden in drie groepen: hardlopen, werpen en springen. In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over de eerste groep, het hardlopen en de meest geschikte kleding hiervoor.

Strak of los zittende kleding

%d0%be%d0%be96Uiteraard zijn er verschillende mogelijkheden: er is heel veel loszittende hardloop kleding te koop, maar ook strakke lycra broekjes en sporthemdjes vinden gretig aftrek onder de lopers. In eerste instanties het beste advies: als sporter dien je te dragen waar je jezelf prettig in voelt. Toch zijn er wel enkele punten om rekening mee te houden.

Te los zittende kleding kan hinderlijk gaan zwabberen tijdens het lopen. Doordat de kleding niet gestroomlijnd is kan dit een verlies van seconden opleveren. Vandaar dat de meeste mensen tegenwoordig voor strak zittende sportkleding kiezen: iedere seconde telt! Maar voor recreatief gebruik is loszittende kleding absoluut geen enkel probleem.

Speciale hardloopkleding voor vrouwen

Vrouwen kiezen bij Track en Field vaak voor het dragen van een zogenaamde halter-top. Behalve luchtig, bewegingsvriendelijk en mooi hebben deze haltertops ook het grote voordeel dat ze direct dient doen als sport-bh. Toch is het dragen alleen maar een haltertop niet altijd aan te bevelen. Vrouwen die wat grotere borsten hebben prefereren toch vaak een speciale sport-bh met een goed iets loszittend hemdje.

Hardloopkleding speciaal voor mannen

%d0%be%d0%be97Van oudsher kiezen heel veel mannen voor een loszittende sportbroek. Het nadeel hiervan is dat hierin altijd een goed passende onderbroek gedragen dient te worden. Een ander probleem dat zich kan manifesteren is dat de zwabberende pijpjes van het broekje kunnen zorgen voor schrale plekken tussen de benen. Ook kan het dragen van een extra laag kleding als onprettig worden ervaren. Zonder onderbroek is er natuurlijk altijd het risico dat delen van het geslachtsdeel onbedoeld zich aan het publiek gaan tonen. Daarom zijn er ook voor de heren strakke sportshorts te krijgen, met ingebouwde onderbroek waarbij extra aandacht is geschapen voor het ondersteunen en op de plaats houden van het geslachtsdeel Veel mannen vinden het een probleem dat hun geslachtsdeel redelijk goed te zien is en het dragen van een dergelijk broekje niets aan de fantasie overlaat maar de echte sporter stoort zich daar niet aan en gaat voor het gemak. Immers, met de vrouwen-haltertopjes is het precies zo.

De kleding in het sporten heeft een dubbele functie. Het ondersteunen en bedekken van bepaalde lichaamsdelen maar ook dient de sportkleding te helpen bij het reguleren van de lichaamswarmte. En dit heeft natuurlijk van alles te maken met de weersomstandigheden en de neer te zetten prestatie. De kleding voor een korte sprint in de zomer dient aan hele andere eisen te voldoen dan de kleding die gedragen dient te worden tijdens de 10 km loop in hartje winter.

Een trainingspak

Een trainingspak wat voor en na de wedstrijd gemakkelijk aan en uitgetrokken kan worden kan een hele goede keuze zijn. Wanneer er het hele jaar door getraind wordt, dient men zelfs te denken aan verschillende trainingspakken voor de verschillende seizoenen. In de zomer is een luchtig goed ventilerend trainingspak aan te raden, terwijl in de winter gekozen kan worden voor een zogenaamd waterafstotend trainingspak met een thermo-werking.

Comments are closed.