Wat zijn de beste hardloopschoenen?

%d0%be%d0%be89Wanneer je gaat hardlopen is goed schoeisel heel erg belangrijk. De juiste schoen kan leiden tot grote prestaties, maar wat belangrijker is, is dat door het dragen van verkeerd of slecht passend schoeisel je een grote kans maakt op het oplopen van blessures. In dit artikel geven wij je aanwijzingen waar je op moet letten bij de aanschaf van je eigen hardloop schoenen.

Wat zijn de meest voorkomende blessures en hoe kan ik die voorkomen?

  • Blaren
    De meeste mensen denken bij het oplopen van blessures en schoenen direct aan blaarvorming. Een blaar is het gevolg van wrijving of te veel druk op een plaats van de huid, waarbij er een opeenhoping van vocht ontstaat onder de eerste huidlaag, de opperhuid. Wanneer deze vochtblaar niet op tijd behandeld wordt, kan deze veranderen in een zogenaamde bloedblaar, waarbij het vocht vervangen wordt door bloed. In principe is deze aandoening zeer onschuldig, maar kan wel als heel pijnlijk worden ervaren. Een blaar is een van de typische gevolgen van een slecht passende schoen. Natuurlijk kunnen blaren ook ontstaan wanneer de schoen wel past, maar de voet vochtig wordt door bijvoorbeeld zweet of dat er in een keer teveel gelopen wordt, bijvoorbeeld bij de Nijmeegse Vierdaagse. Blaarvorming kan niet altijd voorkomen worden, maar zorg ervoor een goed passende schoen te hebben die overal aan de voet aansluit zonder te strak te zitten. Ook goede ventilatie is belangrijk. Voor mensen die last hebben van transpirerende voeten zijn speciale naadloze sportsokken een ideale uitkomst.
  • Kramp, spierproblemen
    In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is kramp niet alleen een gevolg van dehydratie, maar kan dit zeker ook het gevolg zijn van slecht passend schoeisel. Wanneer een schoen niet goed past en de natuurlijke loop van iemand wordt verstoord, kunnen de spieren overbelast worden. De gevolgen hiervan zijn kramp en spierpijn. Natuurlijk zijn deze klachten van tijdelijke aard, maar wanneer langdurig op verkeerd schoeisel wordt gelopen kunnen spieren onherroepelijke schade oplopen. Daarom is het altijd belangrijk dat u zich door een specialist laat adviseren over de aanschaf van de juiste schoen.
  • Problemen met de gewrichten
    Het dragen van het verkeerde schoeisel kan een schadelijke invloed hebben op botten en gewrichten. Enkels, knieën en heupen maar ook de rug en nekwervels hebben het zwaar te verduren tijdens Track and Field onderdelen. Door het dragen van slechte of niet goed passende schoenen kunnen wervels en gewrichten overbelast worden. Hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan en dit kan op de lange duur grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat schoenen perfect passen.

Verschillende stijlen en prijsklassen

%d0%be%d0%be90Natuurlijk zijn er verschillende stijlen sportschoenen op de markt, en in allerlei verschillende prijsklassen. Een hardloopschoen dient aan heel andere eisen te voldoen dan een voetbalschoen of tennisschoen. Het is dan ook belangrijk dat je bij aankoop van de sportschoen duidelijk voor ogen houdt waar je het schoeisel uiteindelijk voor gaat gebruiken. Sportschoenen worden ook in een speciale mannen en vrouwen uitvoering gemaakt. Dit heeft niet alleen te maken met de uiterlijke vormgeving of de maat, maar ook is er bij het ontwerpen van de vrouwelijke hardloop schoen rekening gehouden met het bottenstelsel en de andere stand van de heupen, knieën en enkels.

Comments are closed.