Wat is een Katana zwaard?

 In Algemeen

Denk je aan Japan, dan is het eerste wat in je opkomt de Samurai. De Samurai krijger staat bekend als de belangrijkste soldaat en een meester in de Japanse vechtkunst. Een Samurai krijger deinst nergens voor terug en beschermt zijn meester met hart en ziel. Om dit te doen volgt de Samurai krijger de “ weg van het zwaard”, ook wel de Bushido genoemd. Dit is een code waarbij respect en loyaliteit erg belangrijk zijn. Een samurai en zijn zwaard, Katana zijn onafscheidelijk. In dit artikel leer je meer over de Samurai, de Bushido en Katana.

Man Met Een Zwaard

De oorsprong van de Samurai

Samurai betekent “Hij die dient” in het Japans. Voor een Samurai is er maar één ding belangrijk. Een worden met zijn zwaard om zo zijn meester te kunnen bedienen. De eerste vermeldingen van de Samurai stammen uit 794 en 1185 van de Heinan periode. Zij beschermden de Japanse keizers en Shoguns tegen gevaren. De Samurai worden beschreven als een soort bodyguards die nooit ver van de zijde van hun meester te vinden waren. Een van de belangrijkste dingen die een Samurai moet kunnen is het beheersen van zelfverdedigingstechnieken zonder wapens. Van de Samurai werd verwacht dat zij altijd rechtvaardig handelen en zich verdiepten in taal en cultuur en goede kennis hadden van de maatschappij.

De Bushido

In de Bushido code vind je de leefregels die belangrijk zijn voor een Samurai krijger.  De Bushido code  kent de volgende zeven deugden:

 

  1. Rechtvaardigheid: je bent trouw aan je woord en maakt je beloften waar.
  2. Moed: je bent bereid om risico’s te nemen om te krijgen wat je wil.
  3. Mededogen: je bent in staat om je te verplaatsen in de situatie van een ander.
  4. Hoffelijkheid: je vertoont geen onredelijk vertoon van macht en je bent niet wreed.
  5. Eer: je volgt goed ethische principes in alles wat je doet.
  6. Oprechtheid: spreken en handelen zijn hetzelfde.
  7. Plicht: je houdt je altijd aan je woord.

 

Samurai krijgers waren vele uren per dag bezig met het oefenen van zwaardtechnieken met als enige doel: een worden met zijn zwaard. Een Samurai krijger moest zijn zwaard altijd bij zich dragen. Zonder zwaard verloor hij zijn ziel. Gebeurde dit, dan pleegde de Samurai krijger vaak harikiri, oftewel zelfmoord.

Foto Van Jongens Die Met Zwaarden Vechten

Katana, het Japanse zwaard

Goed zijn in zwaardvechten is een van de eisen waar een Samurai aan moet voldoen. De Katana is een vlijmscherp Japans zwaard. De verzorging van het zwaard was belangrijk voor de Samurai. Het zwaard werd iedere dag geslepen. De Katana heeft een lang smal, lang blad met maar één scherpe kant. Het zwaard is licht waardoor het makkelijk te gebruiken is. Katana’s worden met veel respect gemaakt en sommige kun je alleen kopen als je jezelf bewezen hebt in de Japanse vechtkunst. Toch kun je ook zelf een Katana zwaard kopen. Dit doe je in een speciale Katana shop. Hedentendage kun je het Japanse zwaardvechten nog steeds beoefenen bij speciale verenigingen voor Japans zwaardvechten.

 

Bron: Samurai & Katana shop

Recente Berichten