Hoe kan ik hardlopen en krachttraining combineren?

 In Hardlopen, Krachttraining, Sporten

Wist je dat hardlopen goed gecombineerd kan worden met fitness of krachttraining in algemene zin? Tijdens het hardlopen bouw je een conditie op, evenals dat je dit doet tijdens de krachttraining. Toch gaat het hier niet om hetzelfde type conditie! Hardlopen zorgt voor een verbetering van je aerobe conditie, net zoals dat ook geldt voor bijvoorbeeld fietsen en roeien. Daar waar je bij krachttraining werkt aan het verbeteren van je anaerobe conditie. Overigens verbeter je die conditie ook tijdens een korte sprint of bijvoorbeeld een HIIT training in het bos. Door de anaerobe conditie te verbeteren naast je aerobe conditie, houd je een zware inspanning langer vol. Andersom werkt dit natuurlijk ook zo!

Pers er een eindsprint uit tijdens een wedstrijd

Door regelmatig een krachttraining in je trainingsschema in te plannen, heb je straks de kracht en energie om aan het eind van een wedstrijd een sprintje te trekken. Zo versla je op het laatste moment je tegenstander, die geen krachttrainingen heeft uitgevoerd. Zeker tijdens een wedstrijd van vijf of tien kilometer zal het verschil merkbaar zijn. Niet direct, maar wel wanneer je de krachttrainingen gedurende een langere periode vol weet te houden. Overigens heb je voor deze krachttrainingen geen duur sportabonnement nodig.

Krachttrainingen in de buitenlucht

Je kunt de krachttrainingen thuis of bijvoorbeeld in de buitenlucht uitvoeren. Er zijn op internet verschillende oefeningen te vinden, die je helpen om sterker te worden. Bekende voorbeelden hiervan zijn squats, lunges en een rolling plank. Zoek vooraf goed uit hoe je deze oefeningen uit moet voeren om blessures te voorkomen. Eventueel kun je een personal trainer inschakelen om je hierbij te begeleiden in de eerste weken. Door de oefeningen samen met anderen uit te voeren, zal je deze langer volhouden. Datzelfde geldt voor de hardlooptrainingen! Mocht je het minder prettig vinden om met anderen te sporten, dan kan muziek je helpen om oefeningen langer vol te houden.

 

 

Aanbevolen Berichten
Hardloopschoenenstretchen