Wat is beter: hardlopen of wandelen?

 In Hardlopen, Sporten

Vaak wordt gedacht dat hardlopen beter is, wanneer je gewicht wilt verliezen. Wist je dat dit niet klopt? Ook door te wandelen kun je gewicht verliezen! Uit onderzoek blijkt zelfs, dat wandelen effectiever werkt dan hardlopen. Vanzelfsprekend moet de wandeling opwegen tegen de hardlooptraining. In die zin dat een uurtje wandelen hetzelfde effect zal hebben als bijvoorbeeld een half uurtje intensief joggen. Het voordeel van wandelen is dat gewrichten doorgaans minder intensief belast worden. Bij een hardlooptraining krijgen je spieren en gewrichten immers bij iedere stap een flinke klap te verwerken. Daar waar je deze klap tijdens het wandelen zou kunnen verminderen door bijvoorbeeld een wandelstok te gebruiken.

Hardlopen en wandelen zijn allebei gezond

Het is lastig te bepalen wat beter is, hardlopen of wandelen. Beide sporten hebben immers een positieve invloed op je gezondheid. Zowel bij het verlies van overtollig gewicht, als ook bij het verminderen van stress. Door te sporten hebben je hersenen gedurende deze inspanning geen tijd om je te laten piekeren over zaken op het werk, familierelaties, enzovoorts. Op deze manier leeg je het hoofd en zal je beter slapen. Iets wat weer een positieve invloed heeft op je energieniveau aan het begin van een volgende werkdag.

Kans op blessures groter bij hardlopen

Een reden om voor wandelen te kiezen in plaats van voor het hardlopen, is het feit dat de kans op blessures bij het wandelen kleiner is. Zoals reeds beschreven werd, krijgt je lichaam minder zware klappen te verwerken tijdens een wandeling. Andersom biedt hardlopen het voordeel dat je verder van huis komt. Zo zie je wat van de natuur rondom je woning! Een goed alternatief voor hardlopen is wielrennen. Ook bij wielrennen worden je gewrichten minder zwaar belast dan bij hardlopen. Tegelijkertijd zie je hierbij meer van de omgeving dan tijdens een wandeling! Nadeel aan wielrennen is dat het relatief veel tijd kost.

Aanbevolen Berichten
stretchenSporten