Sportkleding wassen
Of het nu gaat om wandelen, joggen of zwemmen, met de juiste kleding wordt trainen veel aangenamer. We laten u zien waar u op moet letten bij het wassen van sportkleding en functionele kleding en hoe u vuil en onaangename geurtjes snel en betrouwbaar verwijdert.
Sport is gezond en leuk! Of het nu gaat om wandelen, joggen, zwemmen of krachttraining in de sportschool, met de juiste kleding wordt trainen veel aangenamer. Functionele kleding beschermt ons ook tegen invloeden van buitenaf zoals kou of vocht. Maar het moet veel weerstaan: tijdens elke sportsessie neemt het zweet, huidschilfers, deeltjes uit cosmetica en vuil uit de omgeving op. De kleding moet daarom de best mogelijke zorg krijgen, ze moeten immers zo lang mogelijk hun vorm en kleur behouden en natuurlijk de functionaliteit niet verliezen. Maar wat is de beste manier om gevoelige materialen zoals elastaan of polyester te verzorgen en te wassen? We laten je zien waar je op moet letten bij het wassen van sportkleding en functionele kleding, welk wasmiddel het beste is voor sport en hoe je vuil en nare geurtjes snel en betrouwbaar kunt verwijderen.
Wasmiddelen voor sportkleding – wat moet ik gebruiken?
Het kiezen van het juiste wasmiddel is erg belangrijk voor sportkleding en functionele kleding. In principe mag alleen vloeibaar mild wasmiddel worden gebruikt. Het sportwasmiddel Sodasan is ideaal:
• het wast bijzonder zacht en voorzichtig
• Het verwijdert betrouwbaar vuil en onaangename geurtjes zoals zweet
• het behoudt de functies van kleding zodat het zo lang mogelijk kralen, waterdicht en ademend blijft
Het sportwasmiddel kan voor alle materialen worden gebruikt en is geschikt voor zowel handwas als behoedzaam wassen in de machine.
Functionele kleding wassen – hoe werkt het goed?
Naast de speciale behandeling van de afzonderlijke kledingstukken, moeten ook enkele algemene aspecten in overweging worden genomen. Als je je eraan houdt, kun je lang van je sportkleding genieten.
Algemene tips
- Reinig na elk gebruik: dit is de belangrijkste manier om onaangename zweetgeur te voorkomen! Sportkleding hoeft niet persé in de wasmachine; een snelle handwas met een beetje shampoo is voldoende.
2. Was functionele kleding apart: dit voorkomt dat resten van katoenen kleding of andere materialen eraan blijven plakken.
3. Zachte reiniging: De sportkleding is meestal gemaakt van synthetische vezels, die bijzonder voorzichtig moeten worden gereinigd. Zet de machine daarom alleen in op een lage temperatuur van 30 ° C en gebruik een zacht wasprogramma met een laag toerental. De kleding moet altijd binnenstebuiten worden gewassen.
4. Gebruik geen wasverzachter: conventionele wasverzachters plakken de gevoelige vezels aan elkaar en kunnen daardoor de functionaliteit van sportartikelen verminderen. Alternatief: De sodasan wasverzachter verwijdert onnodige kalk- en wasmiddelresten met citroenzuur. Hierdoor voelt het wasgoed zachter aan en is het comfortabel om te dragen.
5. Zorgvuldig drogen: U kunt kleding het beste in de lucht drogen en niet in de brandende zon om zo lang mogelijk ademend te houden. Sommige kledingstukken kunnen in de droger, maar alleen op een lage temperatuur. Het is essentieel om de onderhoudsinstructies van de fabrikant te volgen.
6. Na-impregnering: De impregnering, die water en vuil afstoot, wordt bij elke wasbeurt weggesleten. Behandel de functionele kleding daarom van tijd tot tijd met een impregneerspray.
7. Wasmiddelen voor functionele kleding: gebruik alleen vloeibare, milde wasmiddelen zoals sportwasmiddel van sodasan. Gebruik geen poeder, vlekverwijderaar of bleekmiddel.
Sportkleding wassen – zo werkt het
Verwijder zweetgeur
Kortom, de kleding moet onmiddellijk na het sporten worden gelucht – gooi de sportkleding nooit verfrommeld in de hoek. Een beetje wrongelzeep helpt ook op de stinkende plekken – behandel de aangetaste kleding er gewoon mee voordat je het in de machine wast. Lukt dat ook niet, laat de sportkleding dan weken in een mengsel van azijn en water. Azijn elimineert de onaangename geur en heeft ook een antibacteriële werking.
Het buitenjack schoonmaken
Een jas moet ook regelmatig worden gewassen om vuil en onaangename geurtjes te verwijderen. Een ski-jas moet bijvoorbeeld na zeven dagen worden gewassen, een hardloopjack na ongeveer drie dagen training. Zowel soft als hardshell kunnen in de machine worden gewassen op 30 ° C en in de zachte cyclus. Gebruik echter nooit een wasverzachter! Het is het beste om nog een keer met schoon water te spoelen, zodat de wasmiddelresten volledig worden verwijderd.
TIP: Indien de impregnering niet meer actief is, kan deze ook worden opgefrist met een wash-in impregnering!
Sportbeha schoonmaken
Moet onmiddellijk na het dragen worden gewassen, omdat naast zweet zich ook crème, deodorant en andere bacteriën kunnen ophopen die de vezels aan elkaar kunnen plakken. Handwassen is hiervoor de zachtste optie en af en toe schoonmaken in de wasmachine is ook mogelijk. De sportbeha kun je het beste in een wasnetje doen.
Verwijder zweet en vuil van hardloopschoenen
Hardloopschoenen mogen niet in de machine worden gedragen! De schoenlijm kan worden aangetast, de demping en de zool kunnen eronder lijden. Het is beter om je vuile schoenen schoon te maken met warm water en ze met krantenpapier te laten drogen. Daarna laten drogen, maar niet in de zon of op de kachel.
De zool van sommige schoenen kan verwijderd en gereinigd worden in de machine. Om onaangename geurtjes te verwijderen zonder te wassen, doet u de schoenen in een plastic zak en legt u ze een nacht in de vriezer! Dit doodt eenvoudigweg de geur veroorzakende bacteriën.
Onderhoud badkleding op de juiste manier
Na elk gebruik met schoon water uitspoelen. Dit verwijdert chloor, zout, zonnebrandcrème of andere resten direct en voorkomt onaangename, stinkende geuren. Doe anders regelmatig op lage temperatuur in de wasmachine. Nooit in de droger doen of laten drogen in de brandende zon!
Maak het functionele shirt / hardlooplegging schoon
Was het shirt of de hardloopshort in de machine op 30 ° C in de zachte cyclus, idealiter uiterlijk na drie keer gebruik. Als het shirt of de broek erg vuil is of een onaangename geur heeft, is het beter om deze direct na elk gebruik schoon te maken. Indien nodig kunnen de meeste overhemden en hardloopbroeken op een lage temperatuur in de droger, maar let op het onderhoudslabel!
Goed voor sportsokken zorgen
Gebruik nooit wasverzachter op sportsokken, dit kan het elastaan beschadigen en de functionaliteit nadelig beïnvloeden. Om ervoor te zorgen dat sportsokken niet stinken, moeten ze in de wasmachine op minimaal 60 ° C worden gewassen. Een bad in een azijn-watermengsel helpt ook tegen een onaangename geur!
Sportaccessoires onderhouden en schoonmaken
Sportaccessoires worden vaak vergeten – maar ze moeten regelmatig worden schoongemaakt om bacteriën en ziektekiemen geen kans te geven!
Yogamat / sportmat
Veeg eerst af met lauwwarm, helder water en een zachte, pluisvrije doek. Een mengsel van appelciderazijn en water in een verhouding van 1: 1 helpt bij het desinfecteren. Als je wilt, kun je ook wat etherische olie toevoegen om de mat een aangename geur te geven. Spuit het mengsel gewoon op en veeg het af met een doek. Sommige PVC-matten kunnen ook in de wasmachine – het is het beste om de instructies van de fabrikant te volgen.
TIP: Hardnekkige vlekken kunnen worden weggedept met een mengsel van zuiveringszout en citroensap. Test vooraf op een onopvallende plaats!
Drinkfles
Een herbruikbare fles die vaatwasmachinebestendig is, is het beste. Anders helpt appelciderazijn hier ook. Om dit te doen, vult u de fles met heet water met 3 eetlepels appelciderazijn, laat het idealiter een nacht weken en spoel het daarna grondig uit.
Sporttas
Minstens één keer per week afnemen met een vochtige doek en goed laten drogen. Gebruik een beetje azijn en water om te desinfecteren, veeg af en laat aan de lucht drogen.
TIP: De tas kan ook met de hand worden gewassen met een beetje babyshampoo – hierdoor wordt ook onaangename zweetgeur verwijderd!
hoofdtelefoon
Moet regelmatig worden vrijgemaakt van zweet- en vuilafzettingen. Dep hiervoor voorzichtig met een vochtige doek en een beetje desinfecterend middel. Let op: niet te nat reinigen, dit kan de koptelefoon beschadigen!
Fitnesstracker
Bacteriën verzamelen zich hier ook graag. Gebruik een vochtige doek met alcohol om de tracker schoon te maken en veeg de tracker voorzichtig schoon. Pas op dat u de elektronica niet beschadigt.