Hoe kan ik hardlopen opbouwen?

 In Hardlopen, Tips

Heb je voornemens om te gaan starten met hardlopen? Start in dat geval met de aankoop van goede hardloopschoenen, de juiste hardloopkleding en wellicht een sporthorloge. Een volgende stap is het zoeken naar een passend trainingsschema. Door met een trainingsschema te lopen ga je een overbelasting van spieren tegen. Zeker wanneer je nog maar weinig ervaring hebt met deze sport, is het niet verstandig om direct een lang stuk achtereen hard te lopen. Je spieren en gewrichten hebben tijd nodig om te wennen aan de continue klappen, die ze tijdens het hardlopen te verwerken krijgen.

Combineer het hardlopen met wandelen

Het laten wennen van je lichaam aan de klappen die het tijdens het hardlopen krijgt, stimuleer je door het hardlopen te combineren met wandelen. Begin bijvoorbeeld met een minuutje hardlopen, gevolgd door een minuut wandelen. Deze combinatie kun je vervolgens vijf tot tien keer uitvoeren. Heb je nog wat energie over aan het eind? Sprint dan nog twee of drie keer vijftig meter. Niet op je maximale tempo, maar wel harder dan dat je de minuten hardloopt. Probeer twee tot drie keer per week te trainen. Tijdens een volgende week bouw je het aantal minuten wat je op tempo hardloopt steeds iets verder op.

Zorg voor een actief herstel

Om te voorkomen dat je een lange tijd spierpijn hebt na de training, is het raadzaam om voor een actief herstel te kiezen. Dit betekent dat je op dagen dat je niet traint een rondje zou moeten wandelen of fietsen. Op deze manier blijft je lichaam in beweging, wat de doorbloeding van spieren ten goede komt. Deze doorbloeding zorgt er vervolgens voor dat je lichaam afvalstoffen sneller afvoert, waarna het beschadigde spierweefsel zich kan herstellen. Op internet vind je talloze trainingsschema’s voor beginnende hardlopers. Zoek eens naar een schema die past bij jouw huidige conditie en ambities.

Aanbevolen Berichten
Hardloopschoenen