Waar moet ik op letten bij het kopen van hardloopschoenen?

 In Hardlopen, Tips

Wanneer je start met hardlopen zijn goede hardloopschoenen onmisbaar. Er zijn veel mensen die starten op hun sneakers, met alle risico’s van dien. Sneakers beschikken niet over de demping die een goede hardloopschoen wel heeft. Deze demping is belangrijk om de klappen tijdens het hardlopen op te vangen. Op deze wijze worden je gewrichten, zoals je knieën en enkels, minder zwaar belast. Hardloopschoenen kun je in een winkel kopen, maar tegenwoordig ook eenvoudig online bestellen. Het nadeel van het online bestellen van hardloopschoenen, is dat je niet zeker weet welk type schoen het beste bij je past. In dit artikel lees je een aantal tips.

Kijk naar je landing tijdens het hardlopen

Het type hardloopschoen wat bij jou past is afhankelijk van de manier waarop je landt tijdens het hardlopen. Land je bijvoorbeeld veelal op de binnenkant van je voet? Loop je regelmatig op de buitenkant van je voet? Heb je wellicht een hele nette landing op het midden van je voorvoet? Wanneer je landt op de binnen- of buitenzijde van je voet, is het belangrijk dat de schoen je voet enigszins compenseert. Op deze manier worden spieren niet onnodig zwaar belast, waarmee de kans op blessures afneemt. Kies als startende hardloper altijd voor een schoen met een flinke laag dempend materiaal. Mocht je al wat getraind zijn, dan kan een lichter model met minder demping een goede keuze zijn.

De juiste maat hardloopschoen kopen

Niet alleen de compenserende werking die een hardloopschoen kan hebben is belangrijk. Kijk ook naar de maat hiervan. Het is gebruikelijk om hardloopschoenen één maat groter aan te schaffen, dan de schoen die je dagelijks draagt. Je voet heeft tijdens het hardlopen ruimte nodig om iets te kunnen bewegen. Voorkom dat de schoen zelf beweegt, door de veters hiervan voor een training stevig aan te trekken.

Aanbevolen Berichten
hardlopen opbouwenKrachttraining combineren hardlopen