Waarom is het belangrijk om goed te stretchen voor het sporten?

 In Sporten, Tips

Stretchen, het rekken en strekken van je spieren, is erg belangrijk! Het kan je vervelende blessures helpen te voorkomen. Toch vergeten met name beginnende sporters het uitvoeren van deze oefeningen vaak. Evenals dat juist deze groep het belang van rekken en strekken doorgaans onderschat. Wat maakt stretchen voor het sporten zo belangrijk? In dit artikel lees je hier meer over!

Tip: het beste moment voor het stretchen is kort na het warmlopen en aan het einde van de training. Op dat moment zijn de spieren warm genoeg om blessures tegen te gaan.

Bescherm je spieren tegen een overbelasting

Stretchen voor en na het sporten is cruciaal om een overbelasting van spieren tegen te gaan. Opvallend detail: sommige onderzoeken tonen aan dat stretchen prestaties negatief kunnen beïnvloeden. Het maakt dat het voor wedstrijden soms slimmer is om pas na het sporten te stretchen. Doel van het rekken en strekken is het flexibeler maken van de spieren, wat ertoe leidt dat gewrichten makkelijker bewogen kunnen worden. Daarbij helpt het stretchen bij het herstel. De bloedcirculatie wordt door het stretchen gestimuleerd, waardoor afvalstoffen makkelijker kunnen worden afgevoerd. Daarbij zorgt de bloedcirculatie voor de aanvoer van voedingsstoffen richting onze spieren. Onder meer stijve spieren na een training kunnen zo voorkomen worden.

Voer oefeningen op de juiste wijze uit

Bij het rekken en strekken van spieren is het belangrijk om oefeningen op de juiste wijze uit te voeren. Zoek een filmpje op, vraag een trainer of informeer eens bij een kennis. Je moet de druk op de spieren kunnen voelen, maar hierin niet te ver doorslaan. Dit zou voor schade aan de spieren kunnen zorgen! Op internet vind je veel informatie over rek- en strekoefeningen die geschikt zijn voor hardlopers. Wat zijn jouw favoriete oefeningen voorafgaand aan en na een training?

Recente Berichten
Krachttraining combineren hardlopenHardlopen of wandelen